Ciekawostki kulinarne z Japonii

Kuchnia japońska kojarzona jest przede wszystkim z daniem, które zrobiło prawdziwą karierę w społeczeństwach tak zwanego Zachodu, czyli z sushi. Jednak okazuje się, że jeśli przyjrzeć się zachowaniom kulinarnym Japończyków, można znaleźć tu bardzo wiele ciekawych zjawisk. Z jednej strony w kuchni japońskiej mamy bowiem szereg zasad bardzo konserwatywnych, ściśle określonych reguł dotyczących przygotowania poszczególnych posiłków, na przykład wspomnianego sushi. Taka bardzo konkretna, niemal skodyfikowana etykieta dotyczy także przygotowywania herbaty. Słynne są przecież wciąż odbywające się w luksusowych dzielnicach Tokio ceremonie parzenia tego napoju, w których udział biorą nie tylko ciekawi tradycji japońskiej turyści, ale także sami Japończycy. Z kolei z drugiej strony mamy też zaskakujące, przynajmniej z europejskiego punktu widzenia, eksperymenty kulinarne. Dotyczą one na przykład ciekawych i bardzo nietypowych smaków popularnych na całym świecie potraw. Między innymi lodów. Można w Japonii skosztować na przykład lodów o smaku wybranych warzyw a nawet mięsa. To samo dotyczy popularnych napojów gazowanych oraz innych potraw. Dla osób z innych rejonów świata często sama myśl o takich różnych eksperymentach kulinarnych jest już zaskakująca i niemal przerażająca. Jednak w japońskiej kuchni wszystko jest możliwe.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.