Co charakteryzuje kuchnię indyjską?

Potrawy kuchni indyjskiej są jedne z najchętniej przygotowywanych w domu. Coraz częściej też można natknąć się na restauracje serwujące właśnie ten rodzaj potraw. Trudno się dziwić ogromnej karierze, jaką kuchnia indyjska robi na europejskich czy polskich stołach. Fakt ten wynika przede wszystkim z tego, że dania tej kuchni są z jednej strony uniwersalne, bo każdy w ogromnej gamie różnego rodzaju potraw może znaleźć coś dla siebie, a z drugiej strony są bardzo smaczne. To ostatnie za sprawa dużej ilości przypraw, które niejako mogą uchodzić za swego rodzaju podstawę indyjskiego gotowania. Kiedy chce się przyrządzić potrawę rodem z Indii warto najpierw zaopatrzyć się w takie przyprawy, jak kmin rzymski, kolendra, gorczyca czy też kurkuma oraz w charakterystyczne mieszanki przypraw, jak na przykład curry czy garam masala. Dopiero później warto zadbać o resztę składników. A tu wybór jest ogromny. Można stworzyć pyszne danie z drobiu, innych gatunków mięsa, jajek, roślin strączkowych i warzyw. Oczywiście warto też zadbać o różnego rodzaju dodatki, jak na przykład ryż, najlepiej gatunku basmati, albo charakterystyczny, płaski chlebek naan, którym Hindusi najczęściej wybierają potrawę z talerza, nie korzystając przy tym ze sztućców. Można także pokusić się o przygotowanie tradycyjnego, bardzo słodkiego deseru.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.