Jak nie popełnić gafy przy japońskim stole?

Japonia to kraj bardzo ciekawy pod względem kulturowym i kulinarnym. Przede wszystkim dlatego, że wiele rzeczy związanych właśnie z jedzeniem czy przygotowaniem posiłków jest tam obwarowanych bardzo ostrymi zasadami. Dotyczy to zarówno przyrządzania na przykład sushi, którego młodzi adepci sztuki kulinarnej uczyć się muszą przez wiele lat, zanim zostaną uznani nawet nie za mistrzów co po prostu za samodzielnych kucharzy, jak i samego zachowania się przy stole. Jeśli więc ktoś wybiera się do Japonii, powinien zapoznać się z kilkoma zasadami, które pozwolą uniknąć popełnienia gafy podczas jedzenia tradycyjnego japońskiego posiłku. Przede wszystkim warto zawczasu opanować sztukę operowania pałeczkami, bo w Japonii właśnie one często pełnią rolę sztućców. Należy więc odpowiednio je trzymać, co umożliwi swobodne chwytanie kęsów posiłku i przenoszenie je do ust. A trzeba to robić starannie, uważając na przykład, by nie kapał sos. Nie należy też talerza czy miski z jedzeniem trzymać zbyt blisko ust, więc dobry chwyt pałeczkami jest tu po prostu kluczowy. Kolejną ważną sprawą jest sam fakt siedzenia przy stole. Trzeba pamiętać, że w Japonii posiłki spożywa się siedząc, a właściwie klęcząc na specjalnych matach. Trzeba przy tym ściągnąć buty, choć t robi się już podczas wejścia do mieszkania oraz do niektórych restauracji.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.