Jak skutecznie najeść się pałeczkami?

Pałeczki to odpowiednik sztućców używany w krajach Azji Wschodniej. Za ich pomocą jada się sushi, ale także inne potrawy kuchni japońskiej, chińskiej, koreańskiej i pokrewnych. Jednak nam, mieszkańcom Europy, bardzo trudno jest się do tego przyzwyczaić. Tymczasem sztuka operowania pałeczkami wcale nie jest taka trudna. Wymaga jednak poświęcenia kilku chwil na odpowiedni trening. Na początku warto dodać, że pałeczki mogą być różnego rodzaju. Najbardziej znane są te jednorazowe, wykonane z drewna. Jednak kiedy spożywa się więcej posiłków właśnie przy pomocy pałeczek, można zaopatrzyć się w pałeczki ceramiczne, zdatne do wielokrotnego użytku. Podstawą dobrego operowania pałeczkami jest ich odpowiednie trzymanie. Jedna z nich właściwie powinna jedynie opierać się na łuku pomiędzy palcem wskazującym i kciukiem oraz palcu serdecznym. Z kolei drugą chwyta się tak, by była niemal równoległa do pierwszej. Trzeba ją trzymać w taki sposób, by palec wskazujący mógł nią poruszać. Dzięki temu możliwe będzie chwytanie wybranych kawałków jedzenia. Porusza się tylko tą drugą pałeczką. Trzeba przy tym pamiętać o zachowaniach, których należy unikać. Zgodnie z etykietą obowiązującą przy japońskim czy chińskim stole nie należy nabijać jedzenia na końcówkę pałeczki albo podawać za pomocą pałeczek jedzenia innym osobom.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.