Jak w prawidłowy sposób spożywać sushi?

W Polsce powstaje coraz więcej restauracji serwujących dania tradycyjnej japońskiej kuchni, w tym przede wszystkim sushi. Oczywiście w Europie potrawę te można spożywać w taki sposób, jaki jest najbardziej wygodny, jednak przed wyjściem do lokalu, zwłaszcza gdy restauracja taka jest dość ekskluzywna, warto poznać zasady spożywania sushi. Niektórych już na samym początku zaskoczyć może fakt, że kelner przynosi do stolika nawilżone ręczniczki lub serwetki. Służą one do oczyszczenia rąk, ponieważ część osób spożywa sushi właśnie palcami. Inni wybierają pałeczki, jednak najpierw trzeba opanować sztukę posługiwania się nimi. Kiedy już sushi zostaje podane na stół, przed każdym zostaje postawiony niewielki talerzyk i jeszcze mniejszy spodeczek. Na ten pierwszy warto od razu nałożyć sobie trochę zielonej pasty wasabi i marynowanego imbiru, który spożywa się, aby oczyścić kubki smakowe przed kolejnym kęsem. Na spodeczek należy nalać sobie odrobinę sosu sojowego, w którym macza się delikatnie sushi. Jednak tutaj pamiętać trzeba, że należy zadbać o to, by sos nie wsiąkał w ryż. Każdy kawałek bierze się w pałeczki lub palce, macza w sosie sojowym i dodaje odrobinę wasabi. Tak przygotowane sushi może trafić do ust. Sushi warto popijać też sake, czyli japońską wódką ryżową, japońskim piwem lub zieloną herbatą.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.