Jak zrobić dobre sushi?

Sushi zdobywa w polskich kuchniach coraz większą popularność. I choć obecnie wciąż większość ludzi je tę potrawę w restauracjach, to rośnie liczba osób, które chcą samodzielnie przygotować sushi dla siebie, swojej rodziny czy przyjaciół. Nie ma w tym nic dziwnego, bo potrawa ta jest bardzo ciekawa, nieco wykwintną i smaczną potrawą nadającą się na najróżniejsze przyjęcia. Ponadto dużym ułatwieniem jest też fakt, że specjalne zestawy, dzięki którym zrobienie sushi jest możliwe, są już dostępne w wielu dużych sklepach. Do przygotowania wybranego gatunku sushi potrzebny jest przede wszystkim specjalny ryż. Jest to odmiana, która dobrze się lepi, dzięki czemu możliwe jest formowanie z takiego ugotowanego i skropionego octem ryżowym ryżu wybranego kształtu. Potrzebna jest też dobrej jakości świeża ryba, z której można odciąć fragmenty tuszy. Z tego można przygotować później sashimi lub użyć taką rybę do wykonania maki czy nigiri. Kiedy chce się samodzielnie przygotować sushi konieczne jest także zaopatrzenie się w specjalną matę bambusową. To na niej rozkłada się wodorosty odpowiednio skropione wodą. Potem równomiernie rozkłada się ryż, by wreszcie na środku ułożyć wybrane dodatki. Na koniec wszystko się zawija. Taki zawinięty walec kroi się na poszczególne części, by uzyskać w ten sposób odpowiednie kawałki sushi.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.