Leczenie przez jedzenie

Wiele mówi się dzisiaj w mediach najróżniejszej maści o konieczności zadbania o odpowiednie zdrowie wśród społeczeństwa. Szczególnie źle wygląda sytuacja zdrowotna społeczeństw mocno rozwiniętych i kapitalistycznych, w których w sklepach dominuje przetworzona, często genetycznie modyfikowana żywność a zamiast restauracji wysokiej klasy ludzie wybierają szybkie, tanie i bardzo niezdrowe fast-foody. Taka forma odżywiania się przez wiele lat uważana była, za szczyt osiągnięć kultury kulinarnej oraz gospodarki szybko rozwijającego się państwa, ale nagły wzrost chorobliwie otyłych, oraz osób z chorobami wynikającymi z nadwagi, udowodnił jak złe jest to myślenie. Dzisiaj nie brakuje więc bardzo aktywnych działań mających na celu przede wszystkim wyjaśnić ludziom w jaki sposób racjonalna dieta jest w stanie nie tylko przyczynić się do zrzucenia zbędnych kilogramów, ale przede wszystkim poprawić wyniki badań, znacznie podnieść komfort życia a także wydłużyć jego prognozowaną długość. Nie dziwi więc, że już nie tylko ludzie z nadwagą czy problemami zdrowotnymi jak cukrzyca, pilnują konkretnej diety. Nawet ludzie bez nadwagi, w trosce o swoje długie i komfortowe życie, pilnują pewnych złotych reguł dietetyki i przywiązują większą wagę do własnego gotowania. Rewolucja, która zachodzi w głowie, musi iść w parze z rewolucją w kuchni – wtedy sukces jest na wyciągnięcie ręki.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.