O zachowaniu się przy stole, czyli etykieta zależy od kraju

Chyba każdy pamięta słynny średniowieczny utwór, w którym autor pouczał sobie współczesnych, jak należy zachowywać się przy stole. Wiele z podanych tam wskazówek wciąż jest aktualnych, ale oczywiście tylko w naszej, Europejskiej kulturze. Bo kiedy przyjrzeć się innym tradycjom kulinarnym, można dostrzec, że w różnych krajach do właściwych i niewłaściwych zachowań przy stole podchodzi się zupełnie inaczej. Są na przykład kultury, przede wszystkim w Azji, gdzie w dobrym tonie jest głośne odbijanie po posiłku. To zachowanie w Polsce czy innych krajach Europy jest wprost nie do pomyślenia. Bardzo charakterystyczna jest też kwestia sztućców, jakie wykorzystuje się do spożywania posiłków. W Europie oczywiście używamy łyżek, noży, widelców, z których na dodatek każdy ma odpowiednie przeznaczenie. W Stanach Zjednoczonych nie jest to już tak oczywiste, a często Amerykanie będąc w luksusowej restauracji europejskiej nie są w stanie poradzić sobie z dopasowaniem odpowiedniego noża i widelca do danej potrawy. Z kolei w Japonii, Chinach czy Korei najczęściej korzysta się z pałeczek. My możemy spotkać się z nimi między innymi w restauracjach serwujących dania kuchni azjatyckiej. Są też kraje, na przykład te z arabskiego i indyjskiego kręgu kulturowego, gdzie jada się zazwyczaj tylko rękami, nabierając pokarm na chlebek naan lub inne pieczywo tego typu.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.