Popularność telewizyjnego gotowania

Wiele programów telewizyjnych skupia się dzisiaj przede wszystkim na kulinariach i sztuce gotowania. Wielu spośród światowych celebrytów to ludzie, którzy prowadzą kilka restauracji na całym świecie i co roku sprzedają mnóstwo książek z własnymi przepisami oraz radami kulinarnymi. Niekiedy w parze z nauką zdrowego i naturalnego gotowania w zgodzie z tradycją i jednocześnie nowoczesnością idą także wskazówki odnośnie zdrowego stylu życia. Nie dziwi więc, że coraz częściej kanały kulinarne zmieniają się w tzw. lifestyle’owe, na których porusza się wszystkie zagadnienia związane z najmodniejszymi ostatnio potrzebami współczesnego człowieka – zdrowym jedzeniem, dbaniem o swoje zdrowie, ćwiczeniem, ubieraniem się czy wystrojem wnętrz. Jedzenie zajmuje jednak wyjątkowo wysoką pozycję, często dominując kompletnie ramówkę programów telewizyjnych – każdy kraj, oprócz promowania międzynarodowych i znanych wszędzie szefów kuchni jak Ramsey czy Oliver, zaczyna w pewnym momencie realizować programy przy pomocy własnych czołowych kucharzy. Wykreowanie gwiazd w oparciu o własną narodową kuchnię przynosi zdecydowanie lepsze efekty w kwestii oglądalności – gdy ktoś zaczyna przedstawiać znane i lubiane tradycyjne potrawy w kraju z zupełnie innej perspektywy i swoim profesjonalnym podejściem, ludzie znacznie szybciej połykają bakcyla i zaczynają samodzielnie próbować powtórzyć przepis w domu.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.