Programy gwarantujące sukces

Nowoczesne programy kulinarne coraz mocniej odbiegają od standardów wypracowanych przez komercyjne telewizje w ostatnich dekadach. Najpoważniejsza różnica wynika przede wszystkim z rosnącej pozycji kompletnych amatorów na tym rynku. Na początku, gdy realizowano pierwsze programy kulinarne, najważniejszym był kucharz, który musiał mieć wielkie doświadczenie i znane nazwisko. Dzisiaj coraz częściej do telewizyjnego studia zapraszani są coraz więksi amatorzy, biorący udział w swoistym kulinarnym talent-show. Najlepsze dania dają ich kucharzom awans do następnych rund, ci którzy nie poradzą sobie np. z gotowaniem własnego makaronu albo filetowaniem ryby czy przygotowaniem z zespołem dania dla całej szkoły podstawowej – odpadają co tydzień. Widzowie coraz chętniej spędzają czas z takimi produkcjami, ponieważ w trakcie kręcenia programu zawodnicy dokonują ogromnych postępów, niekiedy zaskakując swoim profesjonalizmem jurorów z prawdziwego zdarzenia. Zwycięzca natomiast otrzymuje na koniec pieniądze, dzięki którym jest w stanie zrealizować praktycznie każde dowolne kulinarne marzenia – od otwarcia swojej restauracji, po podróż gastronomiczną dookoła świata. Natomiast rozpoznawalność, którą gwarantuje im występowanie w najpopularniejszym telewizyjnym programie kraju, zapewnia znacznie łatwiejsze wejście z biznes i wysoką sprzedaż pierwszej książki kulinarnej.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.