Różne gatunki tradycyjnego sushi

Sushi to chyba jedna z najbardziej rozpoznawalnych obecnie potraw kuchni japońskiej. Oczywiście pamiętać trzeba, że jest to danie uchodzące za w pewnym sensie wykwintne i w Japonii nie jada się go codziennie. Wszystko dlatego, że przygotowanie naprawdę dobrego sushi wymaga nieco wprawy. Jednak trzeba pamiętać też o tym, że sushi ma wiele odmian. W Polsce chyba najczęściej kojarzone jest maki. Są to charakterystyczne ruloniki owinięte wodorostami. W środku znajduje się ryż oraz wybrane dodatki, takie jak choćby surowy tuńczyk, łosoś, czy w wersji wegetariańskiej także same warzywa. Tu trzeba też podkreślić, że same maki mają kilka odmian: uromaki, futomaki, philadelphia maki. Każdy z tych rodzajów różni się od innych sposobem przygotowania i przyrządzania. Philadelphia maki jest na przykład amerykańską odpowiedzią na tradycyjną japońską potrawę, bo wykorzystuje się w niej także serek biały. Jednak sushi to także sashimi, czyli odpowiednio pokrojone surowe kawałki ryb podawane bez jakichkolwiek dodatków. Za najbardziej wykwintne uchodzą jednak nigiri. Ich przygotowanie wymaga ogromnej wprawy. Trzeba bowiem najpierw przygotować w dłoni specjalny kawałek ryżu, a następnie na nim ułożyć wybrany kawałek ryby, krewetki czy innego dodatku. Ciekawa odmianą jest też temaki, czyli sushi, które spożywający tworzą sobie sami z podanych na stół dodatków.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.