Różne rodzaje sztućców do różnych potraw

Niektórzy, kiedy mają okazję być na przyjęciu lub choćby uroczystym, wykwintnym obiedzie w bardzo luksusowej restauracji, mogą poczuć się nieco zagubieni ilością sztućców, jaka jest tutaj przygotowana przy jednym nakryciu stołowym. Wielość widelców i noży o różnych kształtach i wielkości naprawdę może onieśmielać. Nic więc dziwnego, że w słynnych szkołach etykiety i dobrego zachowania w Wielkiej Brytanii, w której do dziś kształci się młodych arystokratów, tak dużą uwagę przykłada się właśnie do nauki rozpoznawania i używania poszczególnych sztućców. Czym innym jest bowiem nóż wykorzystywany jedynie do smarowania pieczywa, czym innym ten do krojenia steku, a jeszcze inaczej wygląda nóż, którego używa się do jedzenia ryby. Również w przypadku widelców sprawa nie jest prosta. Można spotkać się z małym widelczykiem do deserów, osobnym widelcem do jedzenia sałatki czy przekąski. Inaczej wygląda ten, do jedzenia ślimaków, a inaczej ten wykorzystywany do spożywania dania głównego. Na szczęście jednak, będąc w sytuacji, w której trzeba odpowiednio zachować się na eleganckim przyjęciu, można korzystać z jednej, nadrzędnej zasady. Najpierw wykorzystuje się sztućce położone najdalej od talerza. Następnie, wraz ze zmieniającymi potrawami sięga się po te położone coraz bliżej. Dzięki temu można w prosty sposób uniknąć popełnienia przy stole nietaktu.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.