Sukces gotowania na ekranie

W chwili obecnej w telewizji pojawiają się wciąż nowe i coraz odważniejsze programy kulinarne, które oddają w dużej mierze kompletnie anonimowym osobom szanse na przekonanie do siebie milionów telewidzów. Jest to sytuacja jeszcze kilkanaście lat temu absolutnie w telewizji niewyobrażalna. Aby bowiem program kulinarny mógł zyskać aprobatę ze strony szefów stacji, udział w nim musiał brać najbardziej charyzmatyczny i już rozpoznawalny szef kuchni, którego słuchać będą chciały miliony telewidzów. Dzisiaj model ten uległ sporemu przeobrażeniu, głównie dzięki Internetowi a także programom kulinarnym typu talent-show. W pierwszym przypadku sieć przyczyniła się do powstania setek kulinarnych blogów i materiałów wideo przygotowanych przez kompletnych amatorów. Ci amatorzy niekiedy przez swój upór, ale także faktycznie wysoki prezentowany poziom, zyskali popularność otwierającą im drogę do prawdziwych mainstreamowych mediów. W drugim przypadku, programy typu talent-show umożliwiły kompletnym amatorom wejście do telewizji i wykonywanie zleceń nie trudniejszych niż te stojące codziennie przed właścicielami restauracji lub szefami kuchni. Zmierzenie się z tymi wyzwaniami w obliczu telewizyjnych kamer nie jest proste, ale zwycięzcy takich programów otrzymują pieniądze umożliwiające rozpoczęcie gastronomicznego biznesu oraz dają najważniejsze w tym fachu – rozpoznawalność.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.