Świat kuchenny w telewizji

Popularne programy kulinarne przyczyniły się do stworzenia wielu prawdziwych celebrytów i współczesnych gwiazd. Niektórzy szefowie kuchni mieli już spore osiągnięcia na rynku gastronomicznym, uznanie przewodników kulinarnych i przede wszystkim, wysokie opinie krytyków. Dopiero wtedy, po udowodnieniu swojego niesamowitego doświadczenia, otrzymywali oni propozycję rozpoczęcia nagrań do swojego własnego programu. Pierwsze tego typu programy były wyjątkowo prosto realizowane – jedna kamera ustawiona na przeciw gotującego w jego kuchni wystarczała do zarejestrowania całego przepisu. Wraz z narracją prowadzącego i obrazem wideo, odtworzenie takiego przepisu nawet przez kompletnego amatora w jego domowej kuchni stało się wyjątkowo proste. Z czasem zarabiające na tych programach stacje telewizyjne zaczęły szukać nowszych, młodszych gwiazd a także inwestować w te sprawdzone programy, dając im nową oprawę. Najpopularniejsze stało się przede wszystkim opuszczanie telewizyjnego studia przez kucharzy i gotowanie przez nich na otwartym powietrzu, najczęściej gdzieś daleko poza granicami kraju. W ten sposób programy kulinarne stały się jednocześnie doskonałymi przewodnikami turystycznymi i świetnymi magazynami historycznymi. Kucharze zaś coraz częściej oprócz samego skrótu przepisu, mówią wiele o tym, co dzieje się dookoła jedzenia i czym charakteryzuje się kuchnia regionu.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.