Telewizyjne show kulinarne

Telewizja kulinarna w ostatnich latach przeżywała sporo rewolucji, głównie za sprawą nowych formatów, jakie prezentowano z czasem w coraz odważniejszych ramówkach. Przede wszystkim kluczem do sukcesu wydaje się być wprowadzenie amatorów do telewizyjnej kuchni. Oczywiście najpierw konieczne było ugruntowanie pozycji samego gotowania w telewizji – gdy nie istniało zbyt wiele kanałów, tylko ogólno-tematyczne i popularne stacje dawały góra godzinę, największemu znanemu szefowi kuchni, aby przed kamerą prezentował restauracyjne dania w wersji, którą w domu wykonać będzie mógł absolutnie każdy amator. Gdy jednak telewizja zaczęła się rozrastać a dochody z reklam umożliwiły produkowanie licznych programów na własny koszt, pojawił się pomysł uruchomienia telewizji tematycznej, a więc takiej, w której przez całą dobę poruszać będzie się tylko jeden temat – pierwszymi udanymi próbami były kanały informacyjne, później sportowe a ostatecznie także kulinarne. Dzisiaj na tych ostatnich spotkać można już nie tylko wielkich i uznanych szefów kuchni, właścicieli własnych restauracji. Programy o gotowaniu stały się coraz częściej ciekawą koncepcją i udziałem amatorów, którzy w dzisiejszych czasach coraz rzadziej odstępują poziomem od tego, do czego przez lata przygotowywali ich właśnie ci wielcy mistrzowie swoimi programami TV czy książkami kulinarnymi.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.