Tradycyjna kuchnia japońska

Japońska kuchnia od lat cieszy się w Polsce niesłabnącym powodzeniem. Jak przysłowiowe grzyby po deszczu powstają coraz to nowe restauracje i bary serwujące chyba najbardziej charakterystyczną japońską potrawę, jaką jest sushi. Oczywiście to właśnie różne rodzaje tych drobnych w gruncie rzeczy kawałków jedzenia, składających się z ryżu, wodorostów, warzyw i surowych owoców morza stanowią prawdziwą wizytówkę kulinarnej tradycji rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni. Jednak przecież nie tylko sushi, którego z resztą jest wiele odmian, serwuje się w Japonii. Tak naprawdę najbardziej popularną chyba potrawą, jaką się tam jada jest zupa miso. Przede wszystkim dlatego, że jest ona bardzo łatwa do przygotowania. Wystarczy odrobina specjalnej pasty, którą w Japonii kupuje się niemal na każdym kroku, a w Polsce można dostać jedynie w świetnie zaopatrzonych sklepach, trochę warzyw, wrzątek i gotowe. W kuchni japońskiej wykorzystuje się także bardzo często soję i produkty z niej stworzone, jak na przykład tofu. Oczywiście jada się tutaj też mięsa, lecz nie stanowią one podstawy codziennego jadłospisu. Właśnie z tego powodu wielu dietetyków uważa, że kuchnia japońska jest po prostu bardzo zdrowa. Dowodzą tego także badania naukowe, które wykazały, że Japończycy są najzdrowszym narodem, jaki żyje na świecie.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.