W smaku i w teksturze

Naleśniki są jednym z najbardziej popularnych produktów śniadaniowych w wielu krajach na całym świecie. Szczególnie cieszą naleśniki z syropem klonowym i kawą. Czasami mamy tendencję, aby je jeść jako przekąski. Dlaczego kochamy ich jeść tak dużo, co jest takiego specjalnego w naleśnikach? Niektórzy ludzie często biorą za pewni- naleśniki i tak naprawdę nie wiedzą nic o ich pochodzeniu. Jaka jest historia naleśników i dlaczego są popularne? Oto kilka interesujących faktów. Naleśniki są tradycyjnie spożywane na Ostatki i to zastosowanie pojawiło się około 1000 lat temu. Naleśniki można znaleźć w wielu kulturach na całym świecie, chociaż mogą być z różnych składników, ale generalnie są podobne w smaku i teksturze. Syrop klonowy, który tak bardzo pasuje do z naleśników to faktycznie żywica drzewa klonowego- w Polsce można go już dzisiaj dostać. Pierwszy przepis na naleśniki były wymieniony w XV wieku w angielskiej książce kucharskiej. Największy na świecie naleśnik miał około 15 metrów średnicy, ważył trzy tony i miał aż dwa miliony kalorii. Dość nowy trend, który niedawno pojawił się to naleśniki jako kanapki. Dawno, dawno temu zanim wynaleziono sodę do pieczenia dodawano do nich świeżo spadły śnieg- był to tajny składnik, który zawierał amoniak, które sprawił, że naleśniki były ładne i miękkie. Jeśli używasz sody wraz z mlekiem i masłem jako dodatek do naleśników soda oczyszczona usunie właściwości kwasowe i naleśnik będzie jeszcze bardziej smaczny. Jeśli jesteś zainteresowany tym tematem i chciałbyś dowiedzieć się więcej to zapraszamy do odwiedzenia naszej strony.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.