Lekkie szarlotki czy ciężkie torty

Każdy człowiek ma swoje ulubione smaki, ulubione zupy, napoje i ulubione ciastka. Współczesna cukiernia może być miejscem spotkań w każdym wieku i o bardzo różnych upodobaniach. Dla smakoszy znajdą się tam lekkie torciki bezowe albo ciężkie, klasyczne torty. Te pierwsze, lekkie i delikatne w smaku są tym, co najlepiej charakteryzuje współczesne przysmaki. Chcemy, żeby jedząc ciastka nie mieć wyrzutów sumienia, żeby były niskokaloryczne i nie odkładały się w biodra czy brzuch. Każda cukiernia ma takich lekkich ciastek wybór całkiem spory, żeby przychodzący mógł znaleźć to swoje ukochane. Z kolei ciężkie kremy na bazie śmietany i masła są świetne do przekładania tortów, które zresztą jada się bardzo okazjonalnie. Ze względu na swój ciężar i ciężkostrawność są niemile widziane na współczesnych stołach. Nie są to ciasta modne, tak jak na przykład modne jest od lat tiramisu, ale za to nadal bardzo pożądane. Kiedy na stole pojawiają się takie niby niezdrowe ciasta znikają w zastraszającym tempie. Każda cukiernia oferuje u ciastka i ciasta w obu kategoriach – w wersji light i w wersji maksymalnej. I jest to jedno z niewielu miejsc, gdzie nie liczy się kalorii ani nie mierzy obwodu w pasie. Jest w niej czas na zatrzymanie się w biegu. Poza tym cukiernie mają tę zaletę, że trudno w nich napinać się. Jedzenie ciastek przy wspólnym stole w cukierni sprzyja przyjemnej rozmowie.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.