Moda jest wszędzie, w cukierni także

Moda nie opuszcza żadnej dziedziny życia, trendy są obecne nawet w tak niewinnych zdawałoby się miejscach, jak sklepy ze słodkimi wypiekami. Tak już jest, że moda sięga także cukierni – jedne ciastka są po prostu modniejsze inne nieco mniej. Moda może obejmować konkretne ciastka, typy ciast, smaki. Cukiernie oferują na ogół ciastka i takie z tradycyjnych przepisów i te nowe. Cukiernia piecze więc zwykle serniki krakowskie, wiedeńskie albo przygotowuje je na zimno ale też i desery i ciastka tiramisu, które są w modzie od kilku lat. Są też ciastka szczególnie związane z konkretnym miejscem, na przykład wuzetki. Takimi ciastkami stały się też kremówki z pewnej cukierni w Wadowicach. Cukiernia to miejsce, gdzie nowości, takie jak leciutkie bezy spotykają się z tradycją, taką jak pączki smażone na ciężkim tłuszczu (wedle tradycyjnych zasad powinien to być smalec). Moda w cukierni jest także widoczna w przygotowywanych w nich lodach – dużo jest sorbetów, nietypowych smaków takich jak na przykład lody kukurydziane. Modne są też lekkie masy do tortów, zamiast ciężkich, torty bezowe, Każda cukiernia ma też na ogół jakiś swój hit, przebój lokalny, o którym z góry wiadomo, że nigdzie indziej nie będzie tak dobry i tak niezwykły. To są na ogół rzeczy ponadczasowe, niepowtarzalne i przez to modne w każdym czasie.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.