Pączki, ptysie i eklerki czyli co powinno być w każdej cukierni

Asortyment ciast i ciasteczek w każdej jednej cukierni może przyprawić o zawrót głowy każdego łasucha, i małego i dużego. Kiego, bo słodkości w cukierniach są na tyle różnorodne, że dla każdego znajdzie się jego ulubione ciasto. Jeśli lubi się delikatne i lekkie ciastka cukiernia ma do zaoferowania kruche babeczki z owocami albo szarlotkę. Jeśli gustuje się w konkretnych kremach można zjeść ciastka z kremem – karpatki, kremówki, torciki. Cukiernia, w której na miejscu piecze się ciasta oferuje zwykle latami ciasta według tych samych sprawdzonych przepisów. Każda ma swoje sekreciki, w jednej do pączków dodają żurawinę w innej cukier puder mieszany jest z wanilią a jeszcze innej używa się tylko jednego rodzaju mąki. I to jest bardzo piękne, ponieważ w ten sposób tworzy się lokalną tradycję związaną z miejscem tak, jak zabytki, tylko często znacznie przyjenej. Cukiernia, która sama przygotowuje swoje wyroby ma sposób na to, żeby klienci ja pokochali. Także odpowiedni wystrój wnętrza sprzyja przywiązaniu klienta do konkretnej cukierni. W dużych miastach ludzie potrafią przyjeżdżać z bard odległych dzielnic do swojej ulubionej cukierni na drugim krańcu miasta. Niektóre smaki naprawdę warte są takiego poświęcenia, nawet, jeśli kupiony, upragniony kawałek słodkookiego ciasta kosztuje też wiele.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.