Profesjonalne torty i inne ciacha

Sztuka cukiernicza rozwija się stale dzięki nowym rodzajom materiałów, mas, barwników a także różnych akcesoriów. W cukierniach ponadto także obowiązują różne mniej lub bardziej przejściowe mody. Taką modą ostatnich lat są torciki bezowe. Ich wprowadzeniem do polskich cukierni i restauracji chwali się pewna warszawska restauratorka. Niezależnie od tego jaka jest prawda – bezowe torciki są obecne na naszych stołach znacznie bardziej niż w ubiegłych latach. Każda cukiernia ma też w swojej ofercie ciastka typu tiramisu, co było chyba pierwszą modą ze świata w polskich cukierniach. Cukiernicy w Polsce coraz śmielej też postępują z tortami. Wielopiętrowe konstrukcje są normą, ale łatwo dostępne są też ciasta tortowe w najróżniejszych kształtach. Bardzo wymyślnych, zabawnych – zwierząt, ulubionych zabawek, całe figury z ciasta. Cukiernia to jest miejsce, gdzie powstają bardzo profesjonalne wypieki, których w domu nie jest się w stanie przygotować. Cukiernia oferuje całkiem inny rodzaj słodkości niż wypieki domowe. Nie chodzi o ranking, które są lepsze, ale o to, że są inne. Skala jest oczywiście zupełnie inna, ale też i składniki są innego rodzaju. Domowe wypieki nie zastąpią cukierni ani cukiernia nie zabierze zapachu ciasta pieczonego w domu. Cukiernie dają możliwość szybkiej poprawy humoru w bardzo prosty sposób – przez zjedzenie ulubionego ciastka.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.