Wypieki na święta

W wielu branżach istnieją okresy, w których pewne rzeczy sprzedają się lepiej, pewne gorzej. Istnieją nawet takie, które sprzedają się tylko w danym momencie a przez całą resztę roku wcale. Jest to charakterystyczne szczególnie dla miejsc takich jak piekarnia, czy cukiernia. Czyli takich, których produkty są często związane ze świętami wielkanocnymi czy bożonarodzeniowymi. W tych okresach zwiększa się ogromnie zapotrzebowanie na niektóre towary, a piekarnie i cukiernie chcąc temu sprostać, ograniczają do minimum wytwarzanie innych rzeczy, skupiając się tylko na tych najważniejszych w danym okresie. Doskonałym przykładem są tu ciasta zwane mazurkami. Poza świętami nikt ich praktycznie nie kupuje. Tzw. wielkanocna baba też ma duże wzięcie przed świętami i praktycznie nigdy więcej potem. Makowce także brane są w większej ilości z okazji świąt, niż w trakcie roku. Inną konsekwencją związaną ze specyfiką świąt i tymi okresami jest zwiększone zapotrzebowanie na inne towary, ze względu na więcej dni wolnych. Piekarnie muszą przygotować się na to, że ludzie będą potrzebować np. zdecydowanie większej ilości pieczywa. Ludzie z kolei wiedzą, że gdy nadchodzą święta, to np. nie kupią w cukierni specjalnego tortu, bo cały wysiłek cukrowników jest skierowany na zrobienie jak największej ilości standardowych, świątecznych produktów.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.